How to: zelf melk opschuimen
Tegenwoordig kijken ze je soms vragend aan als je om een zwarte bakkie vraagt. Begrijp ons niet verkeerd, bij Anne&Max ben je altijd welkom voor een traditionele koffie. Maar net als op de meeste plekken verkopen we inmiddels ook veel koffies met melk. De kwaliteit van het schuim is minstens net zo belangrijk als de kwaliteit van de bonen en de smaak van de espresso. Met deze stappen kun je thuis straks ook als een echte barista melk opschuimen!
Door Max
03/10/2023
Tegenwoordig kijken ze je soms vragend aan als je om een zwart bakkie vraagt. Begrijp ons niet verkeerd, bij Anne&Max ben je altijd welkom voor een traditionele koffie. Maar net als op de meeste plekken is inmiddels 60% van de koffies die we verkopen en cappuccino. De kwaliteit van het schuim is minstens net zo belangrijk als de kwaliteit van de bonen en de smaak van de espresso. Met deze stappen kun je thuis straks ook als een echte barista melk opschuimen!
Het opschuimen van melk bestaat uit drie fases: stretchen, kolk en verwarmen. Wij nemen je mee door alle fases van melk schuimen.
Stap 1: melkkan vullen
Het is belangrijk dat je melkkannetje schoon en koud is voordat je begint. Anders wordt de smaak beïnvloed door resten van oude melk.
Stap 2: schoonmaken
Gebruik altijd een vast doekje om je koffiemachine mee schoon te maken. Zo voorkom je dat je bacteriën verspreid. Maak met een vochtig doekje het stoompijpje van de machine schoon en spuit een keer goed door. Je wilt tenslotte geen oude melkresten meenemen.
Stap 3: melkkan placeren
Zet het stoompijpje in de melkkan en zorg dat deze onder het melkoppervlak zit. Wanneer je het kannetje voor je houdt met het handvat onderaan, deel je de bovenkant van het kannetje denkbeeldig in vier vlakken. Houd het stoompijpje in het vlak linksboven (links van het schenktuitje). Als het stoompijpje er boven het melkoppervlak uitsteekt, zal er lucht toegevoegd worden. Dan wordt het een vrolijk bubbelbad (zoals je vroeger door je rietje blies in een flesje chocomel).
Stap 4: stretchen
Draai de stoomkraan rustig, maar volledig open zodat je de controle houdt en niet te snel gaat. Breng het stoompijpje nu langzaam tot het melkoppervlak, zodat je lucht toe kunt voegen bij de melk. Dit sissende geluid is stretchen. Dit doe je maximaal 6 seconden. Je voegt nu lucht toe waardoor er schuim ontstaat. Hoe lang je stretcht is afhankelijk van wat je wilt maken: cappuccino met veel schuim (dus lang), of een caffè latte met weinig schuim (kort).
Stap 5: kolk
Breng dan het stoompijpje terug tot iets onder het oppervlakte en zoek een mooie kolk. Die kolk slaat de luchtbellen uit de melk, waardoor er mooi en glanzend microfoam ontstaat.
Stap 6: temperatuur meten
Plaats je vrije hand tegen de onderkant van de melkkan, zodat je goed kunt voelen wanneer de melk op de juiste temperatuur is. Voor iedereen is dit in het begin even zoeken. Je kunt de eerste paar keer ook een thermometer gebruiken zodat je de juiste temperatuur leert herkennen.
Stap 7: verwarmen
Laat de melk rustig ronddraaien tot 62-68 graden. Let hierbij goed op de thermometer en zorg dat er geen lucht meer toegevoegd wordt (stretchen). Wanneer melk tussen de 62-68 graden is, is de melk op zijn zoetst! Wanneer je hem tot een hogere temperatuur gaat verwarmen, zal de melk verbranden en bitter van smaak worden. Denk aan de geur van melk die je opwarmt in de magnetron.
Stap 8: schoonmaken
Doe de stoomkraan dicht en plaats je kannetje op het aanrecht. Draai de stoomkraan in een beweging dicht en zorg dat je stoompijpje onder het melk oppervlak blijft. Maak het stoompijpje met een vochtig doekje schoon en spuit twee keer kort door. Je wilt niet dat de melk de tijd krijgt om ‘aan te koeken’ in het stoompijpje.
Stap 9: walsen
Je hebt nu alle stappen doorlopen tot aan zelf een zachte en gladde melk opschuimen. Wals de melk nog zo’n tien keer rond, zodat de melk en het schuim goed mengen tot een glanzend geheel. Tadaaaa, je aanschouwt nu jouw eigen opgeschuimde, prachtige microfoam. Anne, ik lust inmiddels wel een cappuccino hoor!
Nog een tip van Max: als je graag melk in je koffie drinkt, is het een idee om eens in de zoveel tijd van merk te wisselen, zodat je er uiteindelijk achter komt wat jij het allerlekkerst vindt.