HOE ZET JE KOFFIE IN EEN CAFETIÈRE

Makkelijke handleiding in 5 stappen

De cafetière is een methode om zwarte koffie of hip gezegd slow coffee te zetten. De voordelen van de cafetière zijn dat je er weinig voor nodig hebt, dat het bijna overal te wereld kan en dat je er heerlijke, sterke zwarte koffie mee kunt zetten. 

Bij deze zet-methode is het water heel lang in contact met de koffie waardoor alle smaken die in de koffie zitten ook goed terug te vinden zijn in je mok. Daarom is het van belang om goede koffie te gebruiken. Daarnaast onttrekt het water ook heel veel cafeïne aan het water, veel meer dan bij andere zet-methoden zoals espresso, filterkoffie en mokkapot. De cafetière is dus zeer geschikt voor een sterke bak koffie als je wakker wilt worden

Keuze van de koffie

In een cafetière kun je heel veel soorten koffie maken. belangrijk is dat je een hoogwaardige (zo zuiver mogelijke) koffie gebruikt omdat je alle smaaktonen van de koffie terug zult proeven. In de Cafetière kun je zowel 'Singel-origin' (uit één streek of van één boerderij) als melanges gebruiken, zolang de branding geschikt is voor de methode. Over het algemeen worden koffie's voor filterkoffie en cafetière lichter gebrand. Daarnaast is het van belang dat de koffie op de juiste stand (grofheid) is gemalen. Het lekkerst is natuurlijk vers gemalen koffie, maar omdat niet iedereen thuis een maler heeft kun je de koffie ook bij Anne&Max op de juiste maal-stand laten malen

Anne&Max Langzaamaan koffie

Wij gebruiken voor de cafetière meestal onze seizoens-koffie. Dit is vaak een singel-origin met een bijzondere smaak die vier keer per jaar wisselt. Ook heel geschikt voor de cafetière is de Anne&Max filterkoffie. Dit is een blend van alleen de beste (en biologische) koffie's uit Ethiopië, Peru en Indonesië.

AnneMax Huiskamer Espresso

Wat je nodig hebt:

  • 3 - kops Cafetière
  • 21 gram gemalen koffie
  • Gekookt water (net van de kook)
  • Weegschaal
  • Houten lepel
  • Keukenwekker (of telefoon)
  • Mok

Stap 1: Klaarzetten en verwarmen

Zorg dat je alle bovengenoemde (+ goede zin) bij de hand hebt. Zo kan je heel snel een uitstekende koffie maken. Kook eerst het water. (een gewone waterkoker is prima). Verwarm vervolgens met het water de cafetière voor. Zo koelt de koffie niet te snel af.

Cafetière 3 kops

 2. Koffie wegen & malen

Nu komt één van de belangrijkste zaken van het koffiezetten: het bepalen van de hoeveelheid en de maling. Zet hiervoor een bakje op de weegschaal en druk op 'tare' zodat de weegschaal weer op 0 staat. Weeg nu 21 gram koffiebonen af (of gemalen koffie). Maal vervolgens de koffie op de juiste maalstand voor de cafetière. De gemalen koffie moet zo grof zijn dat het voelt als zand. Weeg vervolgens de gemalen koffie nog een keer om er zeker van te zijn dat er ook 21 gram in de cafetière gaat. Uiteraard is de 21 gram een richtlijn. Het beste is om met jouw favoriete koffie te testen totdat je een recept hebt dat jij het lekkerst vind. 

Cafetière koffie wegen

3. Brouwen

De koffie is klaar om gebrouwen te worden. Zorg dat al het water uit de cafetière verwijderd is en voeg de gemalen koffie toe. Stel nu je timer (kookwekker /  telefoon) in op 4 minuten. Schenk nu voorzichtig het water (net van de kook) in de cafetière tot bovenaan de ijzeren rand van de pot. 

 Cafetière vullen

4. Ongeduldig wachten en roeren

Het brouwproces is begonnen en de koffie laat zijn lucht en vetten vrij. Roer na 1:00 de koffie met een lepel (liefst hout, tegen beschadigingen) de bovenste laag (met de crema) kort door. Zet nu de deksel op de koffie, maar druk de zeef nog niet naar beneden. Wacht 3:00 en denk aan gênante momenten die je hebt meegemaakt met je eerste liefde (vergeet de tijd niet!)

Cafetière Timer    

5. Indrukken en uitschenken

Druk nu voorzichtig de zeef van de cafetière naar beneden. De koffie is klaar om in te schenken. Koffie die gemaakt wordt in een cafetière moet gelijk opgedronken (of ten minste uitgeschonken) worden omdat de koffie door blijft brouwen.

 Cafetière indrukken

Blijven of gaan?

Als je alleen bent kun je de koffie het beste meteen in een thermoskan of karaf schenken. In een thermos kan is de koffie ongeveer 30 min. nog lekker. Meenemen kan natuurlijk ook, in een thermosbeker of Anne&Max keepcup.

Cafetière inschenken