HOE ZET JE KOFFIE IN EEN FILTERKOFFIEMACHINE

In 6 wel heel makkelijke stappen!

Misschien is het nog steeds hopeloos ouderwets of weer helemaal hip, daar zijn we nog niet helemaal uit. Maar lekker kan het zeker zijn... gewoon zwarte koffie uit een filterkoffieapparaat. Er zitten natuurlijk wel wat mitsen en maren aan; zoals het soort koffiebonen dat je gebruikt, of je vers gemalen koffie gebruikt en welke machine je hebt!

Filterkoffie uit de filterkoffiemachine is een heerlijk zachte koffie met een volle smaak. Het water is wat langer in contact met de koffie dan bij de espresso-zetmethode waardoor er meer cafeïne in de koffie zit. Filterkoffie is ideaal om heerlijk uit een mok te drinken, bijvoorbeeld tijdens je werk, onderweg in de auto of voor bij de zaterdagkrant.

Nooit doen!: de gezette koffie op een warmhoudplaatje bewaren.

DSC00154 1024x680

Keuze van de koffie

In de filterkoffiemachine kun je heel veel soorten koffie maken. belangrijk is dat je een hoogwaardige (zo zuiver mogelijke) koffie gebruikt omdat je alle smaaktonen van de koffie terug zult proeven. In een filterkoffiemachine kun je zowel 'Singel-origin' (uit één streek of van één boerderij) als melanges gebruiken, zolang de branding geschikt is voor de methode. Over het algemeen worden koffie's voor filterkoffie en cafetière lichter gebrand. Daarnaast is het van belang dat de koffie op de juiste stand (grofheid) is gemalen. Het lekkerst is natuurlijk vers gemalen koffie, maar omdat niet iedereen thuis een maler heeft kun je de koffie ook bij Anne&Max op de juiste maal-stand laten malen

Anne&Max Langzaamaan koffie

Heel geschikt voor deze zetmethode is de Anne&Max filterkoffie. Dit is een blend van alleen de beste (en biologische) koffie's uit Ethiopië, Peru en Indonesië.

DSC00171 1024x680

Wat je nodig hebt:

  • 1 filterkoffiemachine
  • Koffiefilters
  • 30 gram filterkoffie bonen
  • 1/2 liter water
  • Weegschaal
  • koffiemaler
  • Mok

Stap 1: Het begint met water

Maak eerst de filterkoffiemachine klaar voor gebruik zodat je meteen met koffiezetten kan beginnen nadat je de bonen gemalen hebt. Vul als eerste het waterreservoir tot de gewenste hoeveelheid.  In ons geval gaan we een halve liter water zetten.

DSC00165 1024x680

Stap 2: Filter natmaken

Doe een nieuwe filter in het filterbakje en maak het vervolgens nat onder de kraan. Zorg dat er geen water in het filterbakje blijft staan. Door het filter nat te maken zorg je er ervoor dat de 'kartonnige' smaak van het filter verdwijnt.

DSC00164 1024x680

Stap 3: Koffiekan verwarmen

Spoel de koffiekan goed schoon zodat er geen oude koffie meer inzit en spoel de kan vervolgens om met warm water zodat de koffie tijdens het zetten niet meteen afkoelt.

DSC00172 1024x680

Stap 4: Wegen en malen

Zet een bakje op een weegschaal en druk op 'tare'. Weeg nu 30 gram koffiebonen af. Maal de koffie op een grove stand. De koffie moet als zandkorrels tussen je vingers voelen. Je kunt je koffie overigens ook bij Anne&Max laten malen.

DSC00159 1024x680

Stap 5: Koffie brouwen

Doe de gemalen koffie in de natte filter in het filterbakje. Zorg ervoor dat de koffie recht in het bakje zit (je kunt voorzichtig tegen het bakje tikken om de koffie te 'levelen'. Deksel erop en knop aan. Let goed op dat je de verwarmingsknop van het verwarmingsplaatje uit laat.

DSC00175 1024x680

Stap 6: Inschenken en genieten

Schenk de koffie, zodra het klaar is, direct uit. Wil je toch een deel van de koffie bewaren, schenk het dan over in een voorverwarmde thermoskan.

DSC00178 1024x680

Koffie te slap of te sterk - Wat nu? 

Er zijn twee methodes om de koffie aan te passen aan je smaak. De eerste is door de maling fijner (= sterkere koffie) of grover (= mildere koffie) te zetten. Heb je voorgemalen koffie dan kan je meer ( = sterker) of minder (= milder) koffie gebruiken.