HOE SCHENK JE KOFFIE OP

Makkelijke handleiding voor de Tiamo filter in 5 stappen

De Tiamo filter is een methode om zwarte koffie of hip gezegd slow coffee te zetten. De voordelen van deze zetmethode is dat je een hele zuivere smaak koffie krijgt. Heerlijk om mee wakker te worden. 

Bij deze zet-methode schenk je het water op de grofgemalen gemalen koffie en begint de koffie meteen te lopen. Het levert (als het goed is) een zachte en zuivere koffie op. De zoettonen en de fruittonen komen bij deze zet-methode goed naar voren.

Keuze van de koffie

In een filter kun je heel veel soorten koffie maken. Belangrijk is dat je een hoogwaardige (zo zuiver mogelijke) koffie gebruikt. Zogenaamde 'ongewassen' koffie's (natural) zijn erg geschikt voor een filter.  In een filter kun je zowel 'Singel-origin' (uit één streek of van één boerderij) als melanges gebruiken, zolang de branding geschikt is voor de methode. Over het algemeen worden koffie's voor filterkoffie en cafetière lichter gebrand. Daarnaast is het van belang dat de koffie op de juiste stand (grofheid) is gemalen. Het lekkerst is natuurlijk vers gemalen koffie, maar omdat niet iedereen thuis een maler heeft kun je de koffie ook bij Anne&Max op de juiste maal-stand laten malen

Anne&Max Langzaamaan koffie

Wij gebruiken deze keer voor de filter de Anne&Max huiskamer filterkoffie. Dit is een blend van alleen de beste (en biologische) koffie's uit Ethiopië en Peru. Als je een actie-zakje koffie hebt ontvangen dan heb je 16 gram grof gemalen huiskamer filterkoffie.

AnneMax Huiskamer Filter

Wat je nodig hebt:

  • Tiamo 2-4 kops Coffee Dripper
  • Tiamo koffiefilters
  • 16 gram grof gemalen koffie
  • Gekookt water (net van de kook)
  • Weegschaal
  • Houten lepel
  • Keukenwekker (of telefoon)
  • Mok

Eventueel een glazen koffiekannetje en een opschenk kannetje. 

Stap 1: Klaarzetten en verwarmen

Zorg dat je alle bovengenoemde (+ goede zin) bij de hand hebt. Zo kan je heel snel een uitstekende koffie maken. Kook eerst het water. (een gewone waterkoker is prima). Doe de filter in de Coffee dripper en plaats deze op het kannetje. Schenk nu heet water door het filter zodat je het filter spoelt en tevens het kannetje voorverwarmd. Gooi het water in het kannetje vervolgens weg.

Filterkoffie wegen 

 2. Koffie wegen & malen

Nu komt één van de belangrijkste zaken van het koffiezetten: het bepalen van de hoeveelheid en de maling. Zet hiervoor een bakje op de weegschaal en druk op 'tare' zodat de weegschaal weer op 0 staat. Weeg nu 16 gram koffiebonen af (of gemalen koffie). Maal vervolgens de koffie op de juiste maalstand voor de filter. De gemalen koffie moet redelijk grof zijn, maar niet té. Weeg vervolgens de gemalen koffie nog een keer om er zeker van te zijn dat er ook 16 gram in het filter gaat. Uiteraard is de 16 gram een richtlijn; Het beste is om met jouw favoriete koffie te testen totdat je een recept hebt dat jij het lekkerst vind.

Giet / schenk / schudt nu de gemalen koffie in het natte filter. Klop vervolgens even met je hand tegen het filter om de koffie vlak te maken. Zet de filter met de koffie en het kannetje op de weegschaal en druk weer op 'tare'

Tiamo Filter natmaken 

3. Opschenken I - Bloemen & roeren 

De koffie is klaar om gebrouwen te worden. Schenk 40 gram van het gekookte water over de gemalen koffie in het filter en zorg er voor dat alle koffie nat wordt. Wacht nu ongeveer 30 seconden om de koffie te laten bloemen (alle gassen die nog in de koffie zaten komen nu vrij). Roer vervolgens de koffieprut even door. 

Tiamo laten bloemen 

4. Opschenken II

Schenk nu in cirkelvormen (van buiten naar binnen) in ongeveer een minuut tot aan 180 gram. Het water wordt nu goed in de koffie opgenomen. Wacht heel even tot het water wat doorgelopen is en schenk vervolgens door tot 230 gram. Het hele proces mag ongeveer 2 minuten duren

Tiamo 230 gram

5. Inschenken en genieten

Haal de filter van het kannetje en schenk de koffie in je langzaamaanmok. Geniet!

Tiamo drinken