VAN ONZE KOFFIEPRODUCENT TESFAYE

De hoogste kwaliteit Ethiopische koffie direct van de plantage

In oktober 2015 bezochten we veel verschillende plantages in Ethiopië waaronder de plantage waarvan Anne&Max de ongewassen koffie gebruikt voor haar seizoen-espresso. De plantage en de plek waar alle koffiebessen verwerkt worden zijn overweldigend mooi en groen.

Guji koffie I

GUJI

Guji is een streek die officieel onder de noemer Sidamo valt; maar daar zijn de boeren uit de streek het niet mee eens. Zij zien Guji als een andere zeer bijzondere koffiesoort met een bijzonder smaakpalet. Om in Guji te komen moet je heel wat uur rijden vanaf de hoofdstad Addis Abbaba. Maar het uitzicht is de moeite waard! Na een lange rit over een uitgestrekte vlakte vol meren, geel gras, kamelen en agrarische bebouwing rij je een alpen-achtig landschap. Groen, met prachige bergen, kleine kronkelwegen en veel bebossing. De uitzichten zijn prachtig en bijna overal vind je koffieplantages.

Guji koffiepluk 

SUKE QUTO

Tesfaye is de eigenaar van de Suke Quto boerderij. Na zijn werk als natuurbeheerder heeft hij zich toegelegd op het verbouwen van koffie, waarbij hij soms zijn oude en nieuwe werk combineert. De biologische koffie op Suke Quto groeit in de schaduw van een prachtig bos. Op de boerderij zijn ze zeer actief met de gehele keten van de koffie. Ze kweken de koffieplantjes zelf en plaatsen de zaailingen later in het bos. Alle aandacht gaat er naar uit om de planten zo te behandelen (snoeien, bemesten etc) dat ze hoogste kwaliteit bessen geven. Na het plukken van de rijpe koffiebessen verwerken ze de koffie op een andere locatie tot prachtige gewassen en ongewassen koffie.

Suko Quto Tesfaye 

GEWASSEN, ONGEWASSEN EN HONEY

Er zijn verschillende manieren om de koffiebessen te verwerken tot koffie. Bij Suke Quto gebruiken ze de drie meest gangbare methoden. In elke koffiebes zitten (over het algemeen) 2 koffiebonen en de manier om die eruit te halen is zeer bepalend voor de smaak.

Suko Quto ontpulpen

Bij de gewassen methode gaan de koffiebessen eerst door verpulpingsmachine die het meeste vruchtvlees van de bessen verwijderd en de bessen scheidt op kwaliteit. Vervolgens worden de bonen tot 72 uur in een bad met water gezet waar, door fermentatie, de rest van het vruchtvlees verwijderd wordt. Vervolgens worden de bonen 9 tot 13 dagen gedroogd op een droogbed. De smaak die deze methode oplevert is verfijnd en genuanceerd.

Suko Quto bonen keren 

Bij de zogenaamde Honey methode worden de bonnen, nadat ze door de verpulpingsmachine zijn gegaan, meteen op de droogbedden gelegd. Meestal is dit een betonen vak op de plantage. Hier drogen de bessen (met nog veel vruchtvlees) tot soms wel een maand in de zon. De methode zorg ervoor dat de koffie een heerlijke zoete, bessige smaak krijgt.

 Suko Quto

Bij de ongewassen methode (ook wel zongedroogde methode genoemd) worden de bessen wel gewassen maar niet door de verpulpingsmachine gehaald. Ze worden eerst op droogbedden in de zon gelegd tot wel een maand lang. Vervolgens worden de bessen door de verpulpingsmachine gehaald om de bonen uit de bessen te halen. Deze methode zorg ervoor dat de echte bessige, fruitige smaak in de koffie terecht komt.

SCHOOLPROJECT

Samen met de Nederlandse importeur van de koffie heeft Tesfaye een schoolproject opgezet voor de school die naast het verwerkingsstation van Suke Quto ligt. In de komende jaren worden er meer klaslokalen gebouwd en toiletten en wordt er samen met de lokale gemeenschap gewerkt aan het verzelfstandigen van lokaal inkomen. 

Schoolproject II