Welke zetmethode past bij jou?
Slowcoffee, filterkoffie, opschenkkoffie, of zoals Max het noemt: Langzaamaankoffie. ‘Langzaam’ omdat het water relatief een lange tijd in contact is met de koffie in vergelijking tot andere zetmethodes. Dit levert een heel andere koffie op met vaak meer cafeïne en een veel schonere smaak, doordat alle oliën van de koffie er worden uitgefilterd.
Door Anne
12/09/2023
Er zijn weinig dingen die je ochtend makkelijker maken dan het koffiezetapparaat aanzetten en wachten op je bakje bittere koffie, terwijl jij ondertussen nog even goed wakker wordt. Je hebt verder geen werk aan de zetmethode van een standaard koffiezetapparaat, maar je kunt er nog veel betere koffie uit krijgen dan je denkt. De juiste koffiebonen zijn al het halve werk. Hiermee ga je het bittertje tegen. Door het vinden van de zetmethode die voor jou het beste werkt, kun je écht een bijzonder lekkere koffie zetten. Zelfs op de vroege morgen!
Filterkoffie
Filterkoffie uit de filterkoffiemachine is een zachte koffie met een volle smaak. Het water is langer in contact met de koffie dan bij de espresso-zetmethode waardoor er meer cafeïne in de koffie overblijft. Je drinkt filterkoffie makkelijk weg uit de mok die je ooit tussen je kerstpakket uit hebt gevist (zolang die maar gewoon lekker groot is), onderweg in de auto of tijdens een lange bespreking op je werk.
Chemex
De Chemex is een mooie manier om filterkoffie te zetten. Het cafeïnegehalte is wat lager dan bij een filterkoffiemachine, maar deze zetmethode levert een hele zuivere en pure smaak op. De zoet– en fruittonen komen goed naar voren en de body van je koffie blijft bewaard.
Cafetiére
Even vier minuutjes geduldig wachten… En dan komen er bij de cafetiére zetmethode verfijnde, overheersende smaken in de koffie naar voren. Door het lange contact met het water bevat de koffie veel cafeïne. De cafetiére is perfect voor een wat sterker kopje koffie als je meer moeite hebt met wakker worden.
Aeropress (de favoriet van Anne)
De Aeropress zetmethode is bedacht om een kop hele goede koffie te zetten, zonder alle bitters die je bijvoorbeeld bij de cafetiére op je tong blijven liggen. Het is een methode die lucht gebruikt om de koffie door het filter te duwen, waardoor je heel gemakkelijk een zoete koffie met een volle body zet. De klassieke zetmethode is vooral fijn om zonder veel gedoe (weegschalen etc.) koffie voor onderweg te maken of op een gehaaste ochtend.
Kinto
Bij deze zetmethode schenk je het water direct op de grof gemalen koffie, en begint de koffie meteen te lopen. De kinto vergt even geduld, maar dan heb je wel een mooie zachte en zuivere koffie. Hierbij komen de zoet– en fruittonen goed naar voren.